Presentförslag

Tips på klockor att ge i present För både henne och honom

Önskar du köpa en klocka i present eller julklapp och inte riktigt vet vad du är ute efter? Då har du kommit rätt. Jag älskar klockor och alldeles för mycket tid har lagts på att greja med dem, läsa om dem och tittat på dem på YouTube. Allt detta kommer du få nytta av nu!

Här kommer jag tipsa om ett gäng riktigt bra klockor som du t.ex. kan ge i studentpresent eller som en födelsedagspresent eller julklapp till din fru, man, pojkvän eller flickvän - ja, vem som du nu tycker behöver en klocka. Jag tipsar om klockor av flera typer och stilar för både honom och henne, men försöker hålla mig avgränsad till de jag tycker är absolut mest köpvärda.

Klockor säljs i tusentals olika modeller av hundratals tillverkare och om sanningen ska fram så är det inte alla som blir så bra. Här kommer därför tips på klockor att ge i present som har det där lilla extra och där tillverkaren verkligen fick till det. De allra flesta klockor jag tipsar om kommer dessutom till relativt hyggliga priser.

Men först några tips på vägen som är bra att veta när man ska köpa en klocka.

BATTERIDRIVEN ELLER MEKANISK KLOCKA?

Det finns batteridrivna klockor (kvarts) och mekaniska. De batteridrivna är billigare, men då måste man med jämna mellanrum byta batteri.

De flesta mekaniska klockorna idag är så kallade “automatiska” och det innebär att de vrider upp sig helt själv bara av att den som bär klockan rör sig runt i vardagen. Detta fungerar väldigt smidigt om man använder klockan dagligen. Har man inte använt den på några dagar måste man vrida upp den manuellt och ställa tiden innan man tar på den.

Jag personligen tycker mekaniska klockor är häftiga med alla kugghjul och fjädrar som samverkar för att driva klockan framåt, men jag har också full förståelse för om man inte är så intresserad av detta. Sekundvisaren på en mekanisk klocka tickar också mellan 6 till 8 ggr per sekund för att ge en mjukare rörelse än de vi ser vid batteridrivna klockar som mer tickar fram ett steg i taget.

HUR SKA MAN TÄNKA MED STORLEK PÅ KLOCKAN?

En viktig faktor att tänka på när man köper en klocka är handledens storlek. Det finns inga regler här, men jag själv tycker att man inte ska vräka på med en för stor klocka. Dock så är det ju mottagarens tycke som styr här.

Här får man också ta in vilken typ av klocka det är man köper. Dykarklockor är till exempel ofta ganska stora för att synas bättre under vatten. Dressade klockor är ofta mindre. Generellt så brukar en klocka som inte tar över hela handleden ge ett väldigt snyggt och stilrent uttryck. Jag har väldigt tunna handleder och bär en 38 mm bred klocka och mindre hade funkat prima.

GLÖM INTE BORT ATT MAN KAN BYTA ARMBAND

Något som lätt glöms bort är att man med små medel kan förändra sin klockas utseende ganska så ordentligt. Många köper en klocka och tänker aldrig ens tanken på att byta ut något på klockan.

Klockorna jag tipsar om nedan ser i många fall enkla och avskalade ut. Det är fördelaktigt på två sätt. Dels blir de mer tidlösa och kommer kunna användas i många år framåt och dels funkar de med nästan alla typer av klockarmband och kan anpassas efter massor med olika stilar. Använd ett svart läderband till kostym och klockan smälter rakt in i outfiten. Använd ett nylonband på sommaren när du ska med kompisarna ut på stan osv. Därmed får man en klocka som passar för massor med tillfällen.